Over mij
Ik ben Jos Kleijne, geboren in 1987 in Beverwijk.
Inmiddels ben al meer dan 15 jaar werkzaam in de archeologie. Ik ben in te huren, specifiek voor bodemmicromorfologie en het modelleren van 14C dateringen, maar ook voor andere specialistische dingen. Hieronder kan je zien waar ik tot nu toe zoal mee bezig ben geweest. Mocht er interesse bestaan in mijn werk, dan hoor ik dat graag!
Ik heb gestudeerd in Leiden, met een Erasmus-uitwisseling in Sheffield (RMA 2010 afgestudeerd), gewerkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (2010-2013), promotieonderzoek gedaan aan de Christian-Albrechts Universität in Kiel, Duitsland (2014-2018), daarna postdoctoraal onderzoek gedaan in Kiel (2018-2020) en Groningen (2021-2022). En nu ben ik dus actief als zelfstandige.
Inmiddels heb ik gewerkt aan vindplaatsen uit de steentijd, bronstijd, ijzertijd, Romeinse tijd, middeleeuwen én nieuwe tijd. Ik heb praktische materiaal ervaring met het onderzoek aan prehistorisch aardewerk, glas, barnsteen, en metaal.
Maar vooral heb ik me de afgelopen jaren gespecialiseerd in het begrijpen van formatieprocessen. Dit zijn de processen die een vindplaats vormen. Dat omvat drie dingen: allereerst het natuurlijke landschap, bestaande uit sedimentatie en bodemvormende processen, als tweede komen daarbij de menselijke activiteiten en handelingen die invloed hebben gehad op dit landschap, en tot slot worden ook de latere bodemprocessen onderzocht die op deze archeologische vindplaats invloed op hebben gehad (bijvoorbeeld erosie, verstoring, en bioturbatie).
Uiteraard hoort hier hoort ook een nauwkeurige datering bij van de menselijke activiteiten in het verleden (en een goed begrip van wat er allemaal bij zo’n datering kan komen kijken). Het liefst dateren we dingen zo nauwkeurig mogelijk. Daarbij wordt vaak gedacht aan de keuze voor het monstermateriaal (kortlevend terrestrisch plantaardig materiaal), maar ook het begrijpen van de context van een monster, en hoe dit monster daar is terechtgekomen, is essentieel. Zo kan een zaadje verspoeld, doorwoeld, of later een kuil in gewaaid zijn. Daar komen dan dus ook weer die formatieprocessen en het micromorfologisch onderzoek om de hoek kijken!
Het beantwoorden van onderzoeksvragen op dit gebied, bied ik aan middels mijn bedrijf MAK Onderzoek & Advies. Daarbij gaat het om archeologische bodemmicromorfologie en het Bayesiaanse modelleren van 14C dateringen door middel van het incorporeren van ander bewijsmateriaal (meestal de stratigrafische context).
Aangezien ik een archeoloog ben, krijg je van mij altijd een archeologisch antwoord op je vragen, iets waar je wat aan hebt, en waarmee je in discussie kunt!
Interesse?
Neem gerust contact op!
Stuur een berichtje hieronder,
Mail me met vragen,
of met foto’s van onbegrijpelijke profielen of sporen.
Dan kom ik ook graag langs in het veld!
Mijn e-mailadres is eenvoudig: mijn naam aan elkaar geschreven at gmail.com
Kreukelhof, vijf slijpplaten voor micromorfologisch onderzoek laten het natuurlijk landschap (kleilagen van de kwelder, korte overstromingen), menselijke activiteiten (laagjes verbrand organisch materiaal, schelpjes en botjes), en postdepositionele processen zien (wortelgangen).